Person med grå luvtröja skickar mejl från laptopNy bedrägerimetod har upptäckts där bedragare ändrar anställdas lönekonto genom att mejla ekonomiavdelningen och företag har förlorat tvåsiffriga miljonbelopp. Än så länge har denna typ av bedrägeri bara skett i Sverige. Foto: frank_peters/Shutterstock.com

Privatekonomi

Bedragare har ändrat anställdas lönekonto och företag har förlorat miljontals kronor. Än så länge är det bara i Sverige som den här typen av bedrägeri förekommer, skriver Dagens Nyheter.

I Sverige har det vuxit fram en ny typ av lönebedrägeri som bland annat lett till att företag har förlorat tvåsiffriga miljonbelopp. Det här är en helt ny typ av bedrägeri där bedragarna skickar ett önskemål till ekonomiavdelningen på företaget om att byta lönekonto för en anställd. Men det nya lönekontot som bedragaren uppger har ingen koppling till den anställde. Löneavdelningen accepterar det nya kontonumret när det registrerats utan att få det styrkt av arbetstagaren att ändringen av kontonumret är laglig.

Betalningsbedrägerierna ökade med 80 procent det senaste året

Hur mycket den här typen av bedrägeri har ökat är svårt att säga eftersom det här är så pass nytt. Men generellt sett har betalningsbedrägerierna under det senaste året ökat med 80 procent. Danske Banks bedrägeriexpert Linus Fugl, som har märkt att bedrägerierna har ökat, säger att de märker att de kriminella utvecklar sitt arbetssätt hela tiden.

Bedragarna använder sig av mejlkonton

Genom att bedragarna får tillgång till en persons mejlkonto möjliggörs metoden för bedragarna. Där kan bedragarna läsa mejl som personen har skickat och lär sig att formulera sig på samma sätt. På så vis ökar man tilliten till lönekontoret så att de inte ska undersöka saken mer grundligt till exempel genom ett telefonsamtal till den berörde. 

Enligt Linus Fugl är det inte många som är oroliga för sånt här och det är väldigt lätt att kontrollera. Men det kan betyda väldigt mycket pengar, så han uppmanar människor att vara uppmärksamma. 

Den här typen av bedrägeri förekommer ännu bara i Sverige 

Det finns företag som har förlorat upp till tvåsiffriga miljonbelopp på den här typen av bedrägeri. Vad Danske Bank känner till så är det bara i Sverige som den här typen av bedrägeri förekommer.

Enligt Linus Fugl är det professionella ligor som ligger bakom detta och de förflyttar sig ofta från land till land. Snart kanske vi kommer att se den här typen av bedrägeri även på andra platser. 

Hur många polisanmälningar som har kommit in är oklart. Det är svårt att få fram statistik som är tillförlitlig eftersom det ännu inte finns någon enskild brottskod för tillvägagångssättet.